torsdag 4 oktober 2007

Saker att göra på långa möten

Jag satt i ett tretimmarsmöte idag. Det var ett intressant möte, med bra deltagare, en kille som sa bra saker på värmländska, och många spännande frågor. Men det var tre timmar, utan paus. I sådana lägen måste man sysselsätta sig med något.

Genom åren har jag lagt märke till att jag inte är ensam om att behöva sysselsätta händerna med något under långa möten. Det är inte så att jag inte lyssnar på vad de andra säger, eller aktivt deltar i mötet, utan helt enkelt så att jag fokuserar bättre om jag har något att göra. Och när jag ser mig runt kring bordet märker jag att flera andra håller på med liknande saker. Ingmar, som satt bredvid mig idag, ritar. Bilar, geometriska figurer eller ansikten. Han är ganska duktig. Andra fyller i alla hålrum i bokstäverna på dagordningen, skapar små figurer av servetten man fick till det inledande kaffet, plockar isär en penna till sina minsta beståndsdelar och sätter ihop den igen, eller gör avancerade fingerövningar.

Själv höll jag mig länge till ritandet. Utdragna mönster, som brukade börja kring hålen i ett A4-papper, och sedan sväva ut över hela pappret. Men på långa möten, som det idag, krävs det tyngre saker. Här är några tips:

- Ordlekar. Jag utgår från ett långt ord som finns på det papper jag har framför mig, som "dagordning", "utvecklingsfrågor" eller "investeringsbehov", och sen försöker jag bilda så många ord jag kan av bokstäverna i det ordet. Ibland begränsar jag mig till ord som är minst fem bokstäver långa.

- Sudoku. För oss som är utrustade med någon form av PDA eller handdator funkar det bra att spela spel. Dock kan det framstå som nonchalant, så det gäller att se ut som att man antecknar eller kollar upp viktiga datum i kalendern. Då och då kan man nicka och se lite bekymrad ut.

- Sortera mötesdeltagarna. Sätt upp olika kriterier, och försök att rangordna de andra runt bordet. Från äldst till yngst; vem skulle man helst vara på en öde ö med; från snyggast till fulast; bokstavsordning, och så vidare. Extra roligt när det är många man inte har träffat förut med på mötet.

- Förbrylla. Skapa en annorlunda stämning på mötet genom att plötsligt gå fram till whiteboarden och rita en cirkel. Titta länge på de församlade, peka med pennan i cirkelns mitt, och säg: "Här är vi. Alla utanför är onda. Hur ska vi skydda oss mot dem?". Sen går du och sätter dig igen, och ser vad som händer.

4 kommentarer:

JAG! JAG! JAG! sa...

Hahaha!

grodan sa...

Det finns väl ingen möjlighet att du kan lyssna på vad de andra säger medan du löser souduko och leker ordlekar :o)

Mårthen sa...

Tro mig. Jag har en grym simultankapacitet. Däremot måste jag alltid göra en paus i lekandet när jag själv ska säga något. Där slutar min förmåga, helt enkelt.

Candy sa...

Det sista skall jag göra på personalmötet kommande vecka. Min chef lider förmodligen av förföljelsemani, så han kommer att haka på min teori på en gång!