onsdag 17 oktober 2007

Gör Thomas en Stigbjörn?

Förre justitieministern Thomas Bodström sadlar om och blir deckarförfattare. Första boken ska utspela sig i Rosenbad, och är "hälften sant och hälften påhitt" enligt DN.se. Jag kan inte låta bli att tänka på Stigbjörn Bergensten.

Stigbjörn var chefredaktör på Nerikes Allehanda under 90-talet. För er som inte är så bevandrade i mellansverige kan jag berätta att NA är den dominerande dagstidningen i och runt Örebro. Som chefredaktör för den tidningen blir man också per automatik en offentlig person i lokalsamhället. Stigbjörn syntes i diverse kultursammanhang, på fina middagar, och överallt där viktiga människor i den lilla staden möttes. Vid sidan av sitt arbete på tidningen var han en uppskattad författare, som oftast skrev små gulliga kåserier om att vara tonårsförälder, töntig man eller helt enkelt människa.

En av böckerna han gav ut medan han var chefredaktör var en deckare. Den utspelade sig i tidningsmiljö, och hade ett rikt persongalleri som beskrevs med genomtänkt noggrannhet. Flera av karaktärerna i boken beskrevs på ett ganska nedlåtande sätt, och med inte särskilt smickrande omdömen om det hade varit sagt om en riktig person. Men det var ju bara fiktion, boken var en roman. Problemet var att många av karaktärerna påminde väldigt mycket om personer som arbetade på tidningen. Jag, som själv hängde rätt mycket i korridorerna på nämnda tidning, kunde lätt identifiera flera av karaktärerna. Och chockas över öppenheten i beskrivningarna.

Behöver jag tillägga att boken inte togs emot odelat positivt på redaktionen? Stigbjörn slutade som chefredaktör ganska kort därefter, och hans eftermäle hade nog sett annorlunda ut utan den boken. Vågar man hoppas på något lika omdömeslöst och galet från Bodström? Hans före detta chef har ju redan stakat ut vägen när det gäller att försämra sitt eget eftermäle.

Inga kommentarer: