fredag 16 november 2007

Trapphuslappen

Alla som bor eller någon gång har bott i ett flerbostadshus vet vad jag pratar om. Trapphuslappen. Den man sätter upp i porten några dagar innan helgen, för att förvarna om vad som komma skall. Budskapet är det samma, med vissa variationer, och lyder ungefär:

"Kära Grannar! På lördag har vi en liten fest för att fira att jag fyller år. Jag hoppas att vi inte kommer att störa er för mycket. Ring, eller knacka på, om ni tycker att vi är till besvär. Mvh Olssons på vån 2, 070-123 45 67."

Trapphuslappen är spännande. Vanlig kutym säger att man alltid ska bete sig på ett sätt så att grannarna inte blir störda. Det normala är också att man efter klockan 23 tänker extra noga på att inte spela hög musik, skrika, stampa i golvet eller något annat som kan vara taskigt mot eventuellt kvällströtta grannar. Men parallellt har alltså en regel växt fram som säger att om man bara förvarnar så är allt i sin ordning.

Det här väcker förstås frågor.

Hur ofta är det okej att använda sig av trapphuslappen? Kommer grannarna att vara lika toleranta när Olssons på vån 2 för åttonde veckan i rad sätter upp en lapp? "På lördag har vi en liten fest för att fira att min kusins katt har fått ungar. Ni kan mitt nummer vid det här laget, och vet vad som gäller."

Hur mycket är det okej att låta inom ramen för trapphuslappen? Och hur länge? Om den normala kutymen säger att det ska vara tyst efter elva kanske man kan tänka sig att det ska vara tyst efter tolv. Och bara lite svag musik efter elva. Eller?

Och har grannarna något att säga till om? Kan man tänka sig att följande lapp sätts upp intill Olssons: "Kära Olssons! På söndag ska jag utföra kranskärlsoperationer på gamlingar som mycket väl kan vara släktingar till dig. Jag börjar klockan fem på morgonen. Tänk på det när ni reglerar volymen. Mvh Ljungskog, vån 3."

Slutligen undrar jag vilka andra störande beteenden i samhället man kan komma undan med om man bara förvarnar artigt. "Kära kollegor. På torsdag kommer jag att strunta i att duscha, och lukta lite småilla hela dagen. Dessutom äter jag kålsoppa dagen innan, vilket brukar göra mig lite gasig. Hoppas att ni har överseende med mina odörer! Mvh Pettersson på ekonomiavd."

Man undrar ju. Nästa vecka ska jag författa en egen trapphuslapp.

8 kommentarer:

Cissi sa...

Vilken bra idé! Jag ska genast skriva en fyndig lapp som jag kan sätta upp :) Men det behöver ju inte nödvändigtvis vara för att informera, bara en trevlig lapp med något glatt budskap på gör väl ingen ledsen? :)
/C

Mårthen sa...

Absolut! Dela gärna med dig av din lapp sen. Vore kul att höra vad du skriver!

kulturbloggen sa...

Men det är ändå trevligare med trapphuslappar än inga lappar alls. Och till den viktiga frågan: vad sa det stå på din lapp?
Bloggfest kanske?
RS
kulturbloggen.com

Tobias sa...

Svar: nej haha det är inte min säng!

Mårthen sa...

Har inte bestämt vad jag ska skriva på lappen. Fest är det, för de närmaste. Men det vore ju kul att hitta någon fyndig formulering. Återkommer om jag kommer på något bra.

Anonym sa...

Jag satte en gång i tiden upp en pärlplatta på anslagstavlan i trapphuset. Tänkte att den kunde sprida glädje och pigga upp lite .
Den var dock bortplockad redan efter en vecka...

Linn sa...

Haha, känner igen mig och trapphuset som jag bor i. MEN en skillnad finns, här skriver folk lappar om att dom ursäktar det eventuella ljudet som de kanske orsakat. Många gånger så har dom inte ens förvarnat en utan det är som om man ska vara medveten om att det ständigt på helgerna är fester och att det spelas hög musik.

föresten; intressant blogg!

Louise sa...

Hahaha. Det här var roligt. :)