måndag 5 november 2007

Åka skateboard utan hjul

För några år sedan var jag i Helsingfors på en konferens om gatukonst och skatekultur. Det var en stor utställning på Kiasma som hette "First we take museums", och till den hörde en del seminarier och föreläsningar. Det var intressant på många sätt, men det jag främst minns nu är ett citat från en av föreläsarna. Det var en brittisk kille som vigt sitt liv åt skatekulturen, och som menade att man kan känna igen en skejtare på hur han rör sig genom en folksamling. Människor som är duktiga på att åka skateboard kan i högt tempo gå Drottninggatan fram en lördag utan att stöta in i en enda människa.

Det där känner jag igen mig i. Jag har inte stått på en skateboard sedan 80-talet, men jag är grym på att ta mig fram genom folksamlingar. Rask promenadtakt rakt genom Kista Galleria runt lunch - inga problem! Omedvetet scannar jag min omgivning, ser vilka som är på väg att byta riktning, var det lurar farliga barnvagnar och rullatorer, och var jag riskerar att sinkas av långsamgående personer i bredd. Smidigt och utan minsta beröring kryssar jag mig fram från punkt A till punkt B på rekordtid. Medan jag ser andra som stressat går in i varandra, tränger sig mellan barn och deras föräldrar, eller frustrerat försöker passera en krycktant.

Samtidigt kan jag aldrig sluta att förundras över hur andra människor beter sig när de går till fots. Stannar mitt i dörröppningar och passager, vänder tvärt och byter håll helt utan förvarning, byter tempo i tid och otid. Skulle någon bete sig så i trafiken skulle det leda till omedelbara olyckor och indraget körkort. Men bara för att smällarna inte blir lika hårda när gående krockar anses det tydligen okej att bete sig hur som helst.

Jag skulle gärna se ett gåkort. Som kan dras in när folk inte går på ett vettigt sätt. Tre månader stillasittande - då lär de sig en läxa!

2 kommentarer:

Sandra sa...

Lätt! Samma sak med speciella öppettider i affärer för pensionärer. Varför kan ingen inse att dte hade gjort världen enklare för samtliga inblandade?

Fred & Kärlek

Björn sa...

Känner igen mig väl i din beskrivning av hur skateboard åkare klarar kaosartade miljöer.