tisdag 20 november 2007

Årets Arne Weise utsedd

Anne Lundberg blir årets julvärd i SVT. Hon är tidigare känd som programledare för Antikrundan. Platsen i fåtöljen på julafton börjar bli ganska insutten vid det här laget. I tur och ordning har Lotta Bromé, Ingvar Oldsberg, Blossom Tainton och Ernst Kirchsteiger haft uppgiften att presentera Kalle Anka och de andra programmen efter att Arne Weise slutade. Men det är ändå till Arne man relaterar. Till Arne, och kanske lite till en imitation och nidbild av Arne.

Det är ju så med vissa roller och positioner. Det är omöjligt att inta dem utan att förhålla sig till andra som har gjort det tidigare. Precis som varje ny programledare i Bingolotto på ett eller annat sätt måste förhålla sig till "Loket" så är det Arne Weise som har mejslat ut arketypen för en julvärd. En mall att antingen passa in sig i, eller medvetet bryta mot.

Och så har vi ju Claes Eriksson. Galenskaparnas frontfigur, som i serien En himla många program fungerade som en värd, sittandes i en fåtölj, gnuggandes sina händer. Inspirerad av Arne Weise, förstås, men kanske även åt andra hållet. För året efter såg Arne ännu mysigare ut där han satt, och det kändes verkligen innerligt när han gned sina händer mot varandra. Kanske blev den imiterade inspirerad av den som imiterar?

Inga kommentarer: