söndag 18 november 2007

Kanalförvirringen kommer att knäcka mig

Man behöver fasta punkter i tillvaron för att organisera sitt liv. En sådan fast punkt har så länge jag kan minnas varit tiderna för SVT:s nyhetssändningar. Redan som mycket liten och vetgirig pojke brände jag in i hjärnbarken att fundamenten i en tv-kväll består av Aktuellt i ettan klockan 18, Rapport i tvåan klockan 19.30 och sedan Aktuellt igen i ettan klockan 21. Det satt lika djupt som Bolibompas ramsa "på-tisdag-på-torsdag". Inte för att jag tittade på alla tre sändningarna, det skulle bara innebära tråkiga upprepningar, men för att deras tider och placeringar gjorde det lättare att hålla reda på andra program. Om ett program i SVT skulle börja klockan 21 visste man att det måste vara i tvåan, för att inte krocka med Aktuellt.

Sedan hände något för ett par år sedan. Nyhetssändningarna bytte kanal med varandra. Tiderna bestod, men kanalerna var de motsatta. Men det var fortfarande ganska lätt att komma ihåg, bara att tänka tvärtom. Och så gör jag fortfarande. Vill jag se nyheter, och klockan närmar sig nio, tänker jag att Aktuellt klockan 21 är på ettan, alltså är det på tvåan.

Men nu krånglar SVT till det ytterligare. På måndag blir 18-sändningen Rapport, men stannar kvar i tvåan. 19.30-sändningen förblir där den varit, och 21-sändningen fortsätter vara Aktuellt i ettan men på tvåan och utan att vara en nyhetssändning. I stället verkar det bli någon sorts reality-show där tittarna får påverka innehållet. Törs man gissa att de ganska snart ändrar sig, när de inser att det är konspirationsteoretiker, nazister och galningar som kommer att försöka kapa åt sig sändningstiden?

Förvirringen är i alla fall total, och jag är rädd att jag inte kommer att klara av det. Krislösningen heter naturligtvis TV4. Klockan 19 och 22. Jag kommer att sakna Jarl Alfredius.

3 kommentarer:

Makan Amini sa...

Förvirringen är total? Det var det tramsigaste inlägget jag läst på länge.

Kan du inte se det intressanta med att Aktuellt släpper in publiken så nära besluten istället?

Mårthen sa...

Hur intressant det blir återstår att se.

Förvirringen handlar snarare om just det jag skriver om. Invanda mönster kring sändningstider och kanaler.

egoina sa...

äh, min vovve tycker inte att min mun är äcklig.. ;)