måndag 10 september 2007

Vardagsmysterier 1: DN-skrapan

Mitt första boende när jag flyttade från Örebro till Stockholm var i Marieberg, ungefär vid foten av DN-skrapan. Varje dag när jag gick till och från tunnelbanan eller bussen passerade jag det magnifika bonnierpalatset och skådade upp längs dess fasad. Efter några månader ville kvinnan vi hyrde i andrahand av ha tillbaka lägenheten, och jag bodde runt på diverse adresser. För snart ett år sedan slöts cirkeln, och jag flyttade åter till Kungsholmen. Än en gång har jag dagligen kunnat se DN-skrapan sträcka sig mot skyn, om än på lite längre avstånd.

Högst upp på huset finns upplysta bokstäver som ömsom bildar ordet Expressen, och ömsom Dagens Nyheter. De är av den gamla sorten, som liksom roterar runt i sakta mak. Troligtvis styrs det hela av någon form av räkneverk som avgör med vilken frekvens och vid vilken tid skylten ska skifta. Jag har studerat spektaklet länge, men aldrig lyckats lista ut vilket mönster den följer.

Länge hade jag en teori om att det stod Dagens Nyheter på förmiddagarna, och Expressen på eftermiddagarna. Det kändes logiskt, och under en lång tid stämde det när jag tittade efter. Men så plötsligt stod det Expressen tidigt en morgon. Och sen DN på kvällen. Och sen bara DN under en lång tid. Sen skiftade det med ganska täta mellanrum, och nu för en liten stund sedan stod det DN igen i flera minuter.

Jag har ingen aning om vilket system som gäller, eller ens om det finns ett system, och det driver mig till vansinne. En slumpgenerator känns ju helt orimligt, men det är det närmaste en förklaring jag kommer.

Är det någon som vet?

4 kommentarer:

JAG! JAG! JAG! sa...

Mårthen, det är inte mycket du har koll på. Till att börja med så sitter bokstäverna ungefär 83,5 meter över marken är 3 meter höga och 2 meter breda. De snurrar med 2 varv i minuten om det inte blåser mer än 12 meter per sekund. Då stoppas de.
Tidigare, när Expressen kom ut efter DN, dvs efter lunch som den kvällstidning den var, stod det alltid Expressen in mot stan för att folk skulle tänka sig att köpa just den kvällstidningen och så stod det Dagens Nyheter ut mot Essingeleden.
Numera är det ju ingen ordning på stans kvällstidningar så nu kan det stå Expressen åt båda hållen och vid vilken tid som helst på dygnet. Eller så står det Dagens Nyheter.

Hoppas du är nöjd med svaret.


/Jens

Mårthen sa...

Tack Jens! Du är en outsinlig källa till kunskap. Det här innebär ju att jag bara behöver blicka bort mot skrapan för att veta hur mycket det blåser ute. Grymt.

JAG! JAG! JAG! sa...

Varsågod.

En liten förtydligan bara, det räcker ju givetvis inte för dig att bara blicka mot skrapan för att se hur mycket det blåser. Som sagt, två varv i minuten snurrar bokstäverna. Säg en snurr per 30 sekunder i snitt. Definitionen av att bara slänga en blick är rimligen att kolla kortare tid än 30 sekunder. Jag skulle säga att "att blicka" innebär att kolla i 2-3 sekunder. Det är givetvis högst individuellt, absolut inget jag kan stödja med vetenskapliga referenser. Nu vet du min ståndpunkt iallafall.

Mårthen sa...

Ahh. Jag får istället kasta ett getöga mot skrapan. Getögon varar i ungefär 30 sekunder.

I går kväll snurrade bokstäverna i alla fall. Det var skönt att se.