onsdag 26 september 2007

Personliga måttenheter

För att begripa oss på måttenheter av olika slag är vi människor beroende av något vi kan relatera till. Därför samlar vi tidigt på oss en massa vikter, storlekar och avstånd som vi känner oss bekanta med, och jämför allt vi senare i livet stöter på med det.

Skollinjalen var 30 cm lång, men den fröken hade var en meter; elljusspåret i Lillån var 3,5 km; Svampen var 58 meter hög (inklusive antenn); det är 20 mil från Örebro till Stockholm, och Västerås ligger ungefär på mitten. Ett mjölkpaket är en liter, och badkaret vi slängde ut från huset rymde 300 liter. En Bentley väger ett ton, och jag själv väger 25 kilo (det sista har naturligtvis förändrats, men det är så jag minns det). Det är fem kilometer från huset i Lillån till sjukhuset, och det tar ungefär 20 minuter att cykla om vinden är normal. Simbassängen på Gustavsvik är 50 meter, och den på Eyrabadet är 25. En fullvuxen karl är 187 cm lång (pappa), och rymden är oändlig.

Så när någon ska köra trettio mil vet jag att det är som från Örebro till Stockholm och sen tillbaka till Västerås. När en byggnad är 200 meter hög vet jag att den måste vara ruggigt hög eftersom det är nästan fyra svampar på varandra, och ett maratonlopp verkar skitjobbigt eftersom det är 12 varv runt spåret. Och sådär håller jag på - relaterar allt till stabila enheter från barndomen. Så att det känns greppbart, begripligt.

Vad har du själv för mått att relatera till? Skriv en kommentar och berätta.

7 kommentarer:

J. sa...

Det var sjutton trappsteg upp till övervåningen i vårt gamla hus. Varje gång jag går på ett annat ställe med sjutton trappor tänker jag fortfarande att "så många hade vi hemma". Jag har inte bott där sen 1999. Vi sålde huset 2003.

Mårthen sa...

Ha ha. Det där känner jag igen. Vi hade sexton steg hemma i Lillån, och de trapporna har jag inte gått i sedan 2002.

Emi sa...

Wow - roligt att få läsa mått om Örebro, som numer är min hemstad... Själv höll jag sten-koll på vägen mellan mitt hem i Uppsala till skolan - 3,45 km - och på vägen körde man förbi kyrkan, efter 1,76 km... Det var extremt roligt att ha cykeldator! =)

Isabelle sa...

Jag hade alltid en lite kortare linjal som följde med i Barbie-pennskrinet jag fick i början av lågstadiet. 15 cm var den närmare bestämt. Detta + att ett A4:as längd är ca 30 cm använder jag mig av mycket ofta, något jag sällan reflekterat över innan jag läste detta blogginlägg...

Mårthen sa...

Glad att jag kunnat bidra med något...

A4 är en bra referensram. Ca 30 lång, ca 20 bred. Två mått i ett, liksom.

Isabelle sa...

Även det där med att ett A4 är så praktiskt eftersom att det har två mått hade förbigått mig. Ska genast ge mig ut i verkligheten och se om jag kan ha lika mycket användning för dess bredd som längd!

grodan sa...

ja, visst är det kul att dessa gamla måttenheter från barndomen aldrig försvinner. Och att man väldigt sällan skaffar sig nya. 1,7 km mellan Åhus och Kristianstad tar drygt en kvart. Mycket tillämpbart än idag. Och kyrktornet därhemma är ca 30 meter högt. Och linjalmåttet på 30 cm är ju en klassiker :o)