onsdag 26 september 2007

Vad är det vi inte får veta?

Det har stått mycket i medierna de senaste dagarna om den stackars familjen som blev av med sin lägenhet efter att den brunnit ned. Det är givetvis synd om dem, och de verkar ha blivit styvmoderligt behandlade av såväl hyresvärd som tingsrätt. Men känslan man får är ändå att det finns något mer bakom det hela, något som inte står i tidningarna.

Jag tänker mig följande scenario. En hyresvärd har en hyresgäst, och allt fungerar smärtfritt. Hyror betalas i tid, inga störningar rapporteras, blommor i fönstren och allt är frid och fröjd. Plötsligt brinner lägenheten ner, och totalförstörs. Utredningen visar att hyresgästen inte hade något att göra med branden, och försäkringen täcker det hela. Lägenheten, som den var före branden, går inte att återställa. Så hyresvärden bestämmer sig för att bygga om, modernisera, göra en ny lägenhet på samma plats som den gamla.

Under ovanstående förhållanden är det troligaste att hyresgästen erbjuds första tjing på den nya lägenheten när den är klar. Kanske med justerad hyra, men ändå första tjing. Hyresvärden vill att den hyrs ut, och om allt har fungerat med den gamla hyresgästen har han inget att förlora på att ge den till dem. Tvärtom skulle det framstå som logiskt, artigt och rättvist.

Men i det här fallet går det inte till så. Lägenheten går till någon annan, och det blir en seg och långdragen rättsprocess som så småningom visar att hyresvärden hade rätt att göra så.

Min enda tanke är att det måste finnas något annat. En gammal tvist mellan hyresgäst och hyresvärd. Försenade hyror, klagande grannar, otäcka husdjur eller helt enkelt fördomar om män med tatueringar på halsen. Jag spekulerar, givetvis, men kan inte tänka mig någon annan förklaring. Kanske har reportrarna som rapporterat om fallet snappat upp vad det handlar om, men inte velat nämna det eftersom det hänger ut det stackars paret. Kanske skulle det bryta den fina bilden av "den lilla människan" som blivit felbehandlad av "systemet". Kanske skulle det inte vara en lika bra nyhet om hela bilden presenterades. Kanske har jag helt fel.

Ibland uppstår fler frågor än svar när man läser nyhetsartiklar.

8 kommentarer:

Bettina sa...

Det är bara det att det står en stor fet pelare ivägen. Trots fem år som basketspelare har jag inte skillsen till att kasta runt de. Jag är dålig, jag vet...

Shazou sa...

Det ryktas det starkt om att de "nya" hyresgästerna betalade en "avgift" på några hundra tusen för sin "nya" lägenhet, vilket de gamla inte hade råd med.

Det ryktas även mycket starkt om att tre andra i samma port betalat samma " avgift" till värden.

Jag vågar inte säga mer, men jag VET.

Mårthen sa...

Intressant. Det skulle ju i så fall förklara en hel del. Konstigt att tidningarna inte nämner det. Borde ju vara en bra nyhet i sig?

Närboende sa...

Jag känner till denna osympatiska profitjägande värd, som tjänade sina pengar på att köpa fastigheter genom att blåsa vanligt folk på bilar på 60-70 talet. Och nu fortsätter han i samma stil med sina fastigheter, att sälja svarta lägenheter.
Kan ni bevisa att han visat någon som gått via bostadsförmedlingen, så är ni bäst.
Har med hjälp utav andra fått en blick över hans förmögenhet som nästan sträcker sig över 9miljoner och hans fru nära 3 miljoner, och då pratar vi om VITA pengar. Förmodligen är hans svarta förmögenheten antagligen det tredubbla. Och dem pengarna gömmer han i Schweiz eller Akelius på Cypern. Och ändå har han mage att i tingsrätten säga att han tappat hår pga uppbyggnaden av lägenheten (300 000kr) som han sedan säljer till ett högre pris.
Fy vad vidrigt.
Jordbalkslagen från 1907 är ju helt horribel. Och att man går efter den 100år gör det inte bättre.
Visst är det en lag att hyresvärden har rätt att vräka hyresgästen om en lägenhet totalförstörs och inte går att återbygga, men den lagen är det dags att se över. Dessutom byggde herr Olsson(värden) en identisk lägenhet som han sedan ca 5 månader efter branden sålde svart till sina bekanta. Kan man vara mer omänsklig och kännslokall ?
Och för er på Olssons sida, sparka inte på dem som ligger. Hjälp dem upp istället, sluta kommentera om hur dem ser ut och annat, tänk er själva hur skulle ni se ut efter 1 och ett halvt års flyttande hit och dit utan era tillhörigheter. Tänk på att det är en familj, en familj med ett oskyldigt barn som inte äns fyllt 18 än. Är det rätt? Har hyresvärden rätt ?
Hoppas att rättvisan har sin gång.
FORTSÄTT KÄMPA
Jag följer er tills rättvisan har skipats

MVH
En närboende

Mårthen sa...

En obevisad svartförsäljning, alltså. Det skulle ju förklara en hel del. Riktigt smutsigt, och ställer saken i en helt annan dager.

Anonym sa...

Ja prata inte illa om den familjen och att det skulle finnas "nån anledning" till att dom blivit vräkta. Känner dom och det är bra människor. Solklart fall av svartförsäljning av girig värd. Självklart sitter hyresgästen illa till. Men en lag från 1907 med sånt innehåll... den måste ändras.

frk fÖrster sa...

Jag tänkte precis som du Mårthen, när jag såg bilden på paret. Ett ofördelaktigt utseende, gör att man gärna placerar dem i en viss kategori och dra slutsatser som inte alltid stämmer.
Det är så vi människor gör - sorterar och värderar - ett helt naturligt beteende.
Hur det sedan förhåller sig i verkligheten känner vi inte till, så länge man inte kan bevisa att hyresvärden fick svarta pengar för kontraktet, så är också han oskyldig - m.a.o kan man inte klandra honom pga hörsägen. Det finns säkert de som går i borgen för hans förträfflighet också.

Oberoende av just det här fallet är det ändå för jäkligt att en sådan lag finns. I ett enda slag kan man bli hemlös fastän alla hyror är betalda i tid, fastän man har hemförsäkring osv.....

ruskigt..tycker jag....

Shazou sa...

Jag VET att detta är sant, där för att jag känner en som bor i en av Olssons fastigheter.

Tyvärr vågar inte h*n öppna munnen, (Hyresgästen alltså )eftersom h*n gärna vill bo kvar, så tidningarna KAN ju inte skriva något när folk inte vågar prata.

Tre i samma trappuppgång i nr 25 har batalat en
" förmedlingsavgift " till den rekorderlige Herr Olsson, som för övrigt står som " försäljare " i telefonkatalogen. Det kanske är med träffande än vad vi anar.

Hans fastighetsbolag går inte att hitta någonstans på eniro eller hitta.se, bara det är ju intressant. Inte heller på hyresvärdarns hemsida existerar det.

Konstigt.