söndag 29 juli 2007

Trevliga vykort

Norska posten har gjort en undersökning som meddelar att två av tio drar till med en vit lögn när de skriver vykort hem från semestern. Här är fint väder, vi badar och solar varje dag, i morgon ska vi besöka slottet, maten är jättegod. Det kanske inte alltid är så.

Men det är väl inte konstigare än att vi som regel svarar ”bra” på frågan om hur vi mår. Man gör det som förväntas. Det är mer en ritual. När man är på semester ska man skicka vykort där det står hur fint man har det. Själva grejen med vykort är ju ofta att de ska fungera som en trofé, eller ett bevis. Så här långt bort har jag kunnat resa, och de här häftiga byggnaderna har jag sett. Medan du sitter kvar där hemma och läser vykort.

Dessutom är de ju en del i ett självbedrägeri. Man har lagt ned tid och pengar på att göra den där resan, och då vill man inte erkänna för någon att den inte är lyckad. Det spelar liksom ingen roll hur hemskt det är, man kommer att fortsätta att intala sig själv att det är ”härligt att komma iväg lite”, ”spännande att komma bort från vardagen” och ”kul med lite utmaningar”. Och så länge man tror på det själv så är det också vad man meddelar släkt och vänner där hemma.

Jag tror att det dröjer innan vi får se fullständigt ärliga semesterrapporter av den här typen:

Hej syrran!

Jag sitter i receptionen och skriver, för lampan fungerar inte på rummet. Trots att vi betalat nästan 15 000 för den här resan är det inte mycket som blivit bra. Vi borde ha stannat hemma istället. Jag är magsjuk, och vi har mest bråkat med varandra. Dessutom är det kallt och regnar. Du har det bra som är hemma istället.

/Brorsan


Och lika bra är väl kanske det.

Aftonbladet skriver om undersökningen här.

Inga kommentarer: