tisdag 1 april 2008

Vi låter oss inte luras

Det är första april, och vi går på helspänn genom dagen för att inte bli lurade. Läser tidningen med de kritiska ögon vi egentligen borde använda varje dag, och tror inte på ett ord som står. Vin & Sprit sålt till Frankrike? Yeah right. Spänt läge i Zimbabwe? Eller hur. Inglasad Hammarbybacke för längre skidsäsong? Inte en chans.

Själv blev jag grundlurad en gång, och det var inte ens ett aprilskämt. En tidning jag frilansade för bad om att få in korta texter med julklappstips. Det var kort om tid till deadline, och jag ville verkligen dra in lite pengar, så jag började surfa runt på nätet i jakt på kul prylar att tipsa om. På Teknikmagasinets hemsida hittade jag vad jag sökte. Ett DNA-kit. En kul pryl för att testa om exempelvis hårstråna man hittade i duschen tillhör ens partner, eller möjligen någon annan. Hur galet som helst. Jag skrev texten, bifogade en bild på prylen, och den trycktes.

Sedan dröjde det inte länge förrän reaktionerna kom. DNA-kittet var ju bluff. Det visade sig att Teknikmagasinet varje år lägger in en pryl i sin katalog som är bluff, och att det finns ett pris att vinna för den som hittar bluffen. Jag svalde det med hull och hår, och fick stå i skamvrån länge.

Men inte nu. Inte på första april. Jag är kritisk, tror inte på ett ord jag läser. Ukraina får vänta på Natomedlemskap, skriver DN. Aldrig i livet. April april!

4 kommentarer:

kulturbloggen sa...

Nja, jag undrar jag om det verkligen är ett skämt om Ukraina och Nato.
Inget förvånar mig längre.
RS
kulturbloggen.com

Mårthen sa...

Ha ha. Av de nyheter jag nämnde är det nog bara den om den inglasade skidbacken som verkligen är ett aprilskämt. Men nog vore det bra om vi alltid läste tidningen med lika granskande ögon som idag. För många nyheter känns ju ganska osannorlika. Varje dag.

embryo sa...

dom frågade hasse alfredson varför han alltid är så rolig

åh sa han: jag måste ha ätit något skämt

Isabelle sa...

en utav mina bekantagick seriöst på tv-4:s aprilskämt; att Norrköping skulle byta namn till peking...hur är det över huvud taget möjligt att tro på något sådant?