tisdag 14 augusti 2007

Efterlysning

På Länsmuseet i Örebro visas under sommaren utställningen ”Varats magi”. Jag var där med Pappa tidigare i sommar, och tyckte att den var bitvis strålande. Mest av allt fastnade jag för ett citat som fanns i det rum som bland annat handlade om döden. Det var en så fantastisk formulering att jag läste den om och om igen, och tänkte att jag skulle memorera den. Men det lyckades jag naturligtvis inte med.

Och när inga sökningar på nätet har varit till någon hjälp går jag nu ut med en efterlysning här. Citatet var från ”Stora Scenen” (1995) av Gunnar Harding. Det går ut på att en person sitter och vakar vid någons dödsbädd, och sedan beskriver dödsögonblicket som att ”nästan omärkligt var jag ensam i rummet”. Men jag skulle oerhört gärna komma över citatet i sin helhet, för det var något med ordens följd som fick det att bli så oerhört vackert.
Jag skulle naturligtvis kunna åka dit igen och kolla upp det själv. Eller låna ”Stora Scenen” på biblioteket och leta rätt på det. Kanske är jag lat, eller så är jag nyfiken på om ni som läser det här, och enligt statistiken är ni faktiskt ganska många, kan vara till någon nytta.
Kanske har ni ändå tänkt gå på den där utställningen. Kanske har ni boken stående i hyllan hemma. Kanske är ni sugna på att ägna er åt lite kvalificerad research. Oavsett vilket, om ni kan ge mig citatet blir jag er stort tack skyldig.

Fortsättning följer förhoppningsvis. Bollen är er nu.

3 kommentarer:

JAG! JAG! JAG! sa...

Du kan få boken av mig. Jag är inget Harding-fan. Glöm förresten det jag nyss skrev om att du kunde få den av mig. Det faller på sin egen orimlighet. Jag kommer aldrig komma ihåg att ge dig den..


"Jag sitter på stolen bredvid sängen.

Det är bara du och jag i rummet.

Nästan omärkligt är det bara jag i rummet."

Mårthen sa...

Tack Jens! Jag skulle aldrig gissat att Harding stod i din bokhylla.

JAG! JAG! JAG! sa...

Det gör han inte. Han ligger nedpackad i en banankartong med nästan alla andra mina böcker. Var tvungen att ringa mamma och be henne kolla det åt mig. Det gjorde hon så gärna! I fortsättningen vill jag att du oftare tackar min mamma i din blogg.