tisdag 9 september 2008

Polisen är liga på spåren

Oroliga läsare har ringt in och rapporterat om en liga som verkar vara i farten. Löv har ryckts ned från träden, färgats röda och placerats på marken. Inga vittnen finns, som har kunnat se själva tillvägagångssättet, men liknande händelser har rapporterats över i stort sett hela landet. Händelserna påminner väldigt mycket om något som inträffade vid den här tiden på året förra året, och som då fick en närmast epidemisk spridning. Den gången greps ingen misstänkt, men i år satsar polisen stora resurser, och hoppas på att hitta en lösning.

- Brottet är rubricerat som egenmäktigt förfarande och allmänfarlig förstörelse. Träden är många gånger privat egendom, och de har naturligtvis planterats för att vara gröna och frodiga. Att på det här sättet färga löven i gult, rött och orange, och dessutom slita ned dem från sina grenar, är att betrakta som mycket grovt, säger Börje Enmark, presstalesman på polisen.

Ser ni några politiska motiv bakom brotten?
- Det är klart att tankarna går till den organgea revolutionen som ägt rum i vissa öststater, men det är för tidigt att uttala sig om den saken ännu.

När tror ni att några gripanden kan vara aktuella?
- Vi har noterat att brottsvågen började i norra landsdelarna, och nu sprider sig söderut. Vi har därför förstärkt bevakning längs E4 söderut, och andra vägar. Vi ägnar oss dessutom åt så kallad inre spaning, där vi går genom tips och gamla utredningar för att hitta likheter. På grund av brottets karaktär misstänker vi även att det kan finnas samband med den liga som på vårkanten roar sig med att smälta all vacker snö. Ett sådant samband utreds givetvis.

Alla tips från allmänheten är naturligtvis oerhört välkomna.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Som kriminalfantast så kan jag inte låta bli att försöka gräva lite djupare i detta uppmärksammade fall.

Vill inte ge några garantier men jag har fått indikationer på att de skyldiga är en liga som leds av "herr höst" en mycket skum person som ger omvärlden en ruggigt framtoning. Däremot har ingen i denna liga velat uttala sig eller ta på sig någon del av ansvaret. Här i Skåne har jag ännu inte sett något av detta men om det kommer till min kännedom att förövarna blir verksamma här kommer jag personligen att ställa "herr höst" mot väggen.

Jag har också varit i kontakt med en av mina nära vänner, en mycket varm och strålande kvinna, "fröken vår". Hon medger att hon brukar vara i farten och skoja lite under några månader varje år men vill inte förknippas med de handlingar du beskrivit.

Mårthen sa...

Skönt att någon tar tag i det här! Ser fram mot att få läsa rubrikerna om privatspanaren som hjälpte polisen att lösa fallet med de nedrivna löven. Keep it up!

Ozjeppe sa...

Och nån jävel har just nyligen snott ett betydande antal plusgrader!! Denna detalj är en allvarligt grövre brottsrubricering än lövens öde.

Mårthen sa...

Är det sant? Sådant kan vi naturligtvis inte acceptera. Dags för folk att resa sig och säga stopp!