söndag 21 september 2008

Kamouflagemyndigheten FRA

Jag är säkert inte den första som belyser denna lilla lustighet, men det är så roligt att det förtjänar att sägas igen. Den på sistone så omtvistade myndigheten Försvarets Radioanstalt, FRA, vill gärna vara lite hemliga. Så hemliga att de inte ens syns från luften.

Den här bilden visar på en karta var FRA har sitt högkvarter, på Drottningholm i Stockholm.

Den här vilden visar exakt samma område på en satellitbild. Båda bilderna kommer från Hitta.se, och likadant ser det ut om man söker via Eniro.

Naturligtvis är det inte så att FRA har kamouflerat husen så väl att de ser ut som träd från luften. Snarare är det frågan om att den statliga myndigheten har lyckats övertyga leverantören av satellitbilder att viss finslipning i Photoshop varit nödvändig. Här skall inga terrorister kunna planera angrepp via satellitbilder, minsann. Det lustiga är dock att myndighetens makt utanför rikets gränser är begränsad, så om man söker via exempelvis Google Earth, så ser man husen tydligt. Det är alltså bara terrorister från Sverige, och som använder sig av svenska webbtjänster, som man lyckas stoppa.

Undrar vilka andra byggnader och platser som är retuscherade på Hitta.se. Och undrar vad det kostar. Vad får jag betala för att de ska måla mitt hus rosa?

1 kommentar:

Mike sa...

Ok ok lite anti Fra aktivism på plats.

Jag uppmanar alla att sprida denna länk till alla ni känner och be dem sprida vidare mm.


http://www.forfattningsdomstol.se/