torsdag 24 januari 2008

Besserwisser i kvadrat

Det finns ett ord som jag väldigt ofta hör användas på helt fel sätt, och nu får det vara nog. Nu är det dags att vi marscherar ut på gator och torg och protesterar. En upplysningens tid måste komma, och insikten måste spridas över landet. Lystring, unga som gamla, ty detta gäller er:

Fyrkant och kvadrat är inte samma sak.

Just det, ni hörde rätt. Att döma av hur ordet fyrkant allt som oftast används av pöbel och gemene man kanske det kommer som en chock. Men det är sant. Och det är viktigt. Jag vill aldrig mer höra någon beskriva något som fyrkantigt, och utgå från att man ska förstå att det är kvadratiskt. Aldrig höra någon beskriva ett rum genom att säga att "det är inte sådär avlångt, utan helt fyrkantigt". Läs detta nu, en gång för alla, och gör aldrig om det.

- En fyrkant är en form som har fyra kanter och räta vinklar. Den kan sålunda vara antingen en rektangel eller en kvadrat.
- En kvadrat är en fyrkant där alla sidor är lika långa.
- En rektangel är en fyrkant där sidorna är parvis lika långa. Det finns alltså två långsidor och två kortsidor. Som på en fotbollsplan.
- En fyrhörning är en form som har fyra hörn, men inte nödvändigtvis räta vinklar.
- En romb är en form som har fyra lika långa sidor men inte räta vinklar.

Alltså: En kvadrat är alltid fyrkantig, men en fyrkant är inte alltid kvadratisk. En fotbollsplan är fyrkantig. Och du ska aldrig mer säga fyrkant när du menar kvadrat. Basta.

15 kommentarer:

Frej sa...

Det är aldrig fel att säga fyrkant, bara lite oprecist. Som att säga soppa när man menar tomatsoppa. Som att säga ring när man menar cirkel.
Inget att hetsa upp sig över.
Eller menar du att gemene man tror att han säger kvadrat när han säger fyrkant? Är det där skon klämmer?

Mårthen sa...

Precis. Allt för ofta säger folk fyrkantig när de avser att precisera att något är kvadratiskt. Rummet var helt fyrkantigt, det vore snyggare med ett fyrkantigt papper, osv. Där klämmer skon.

Anonym sa...

Du borde beskriva den klassiska formen parallellogram också så det blir komplett.

Mårthen sa...

Nja, komplett blir det inte. Vi har ju fortfarande trapetser och lite andra former att leka med. Men visst:

Parallellogram - En fyrhörning som inte behöver ha räta vinklar, men där de motstående sidorna är parallella. Både romber, kvadrater och rektanglar är parallellogram.

Anonym sa...

Tack!

Fredrik sa...

Ska man vara petig, och det ska man, så är ”parallellogram” ett n-ord, och böjs därmed som ”parallellogrammen, parallellogrammer, parallellogrammerna”. Därmed borde din sista mening här ovan lyda: ”Både romber, kvadrater och rektanglar är parallellogrammer.”

Jonte Myra sa...

fredrik: jag har försökt höra av mig till dig ang. detta. Varför svarar du inte på mina telegrammer?

Sandra sa...

Du har väl inte dött? Känns oroväckande med så lite liv på en så bra blogg.. Kom tillbaka.

Fred & Kärlek

Anonym sa...

ja, jag blir orolig, precis som sandra.

precis sa...

tänkte precis samma sak ... Det är ju längre sedan en månad sen du skrev sist ... Du har väl inte slutat blogga?

Mårthen sa...

Gulligt att ni oroar er. Jag är inte död. Inte ens nästan. Och jag tror att jag kanske ska börja blogga igen. Snart.

Anonym sa...

Appeal the number of reflector segments deparately needed for the
desired sun powered garden lights tandoor and as a consequence
suffice running a second hand cutter maybe knife. Rrt's going to destruct the product or service over the long haul. Hobs: Necessary stove tops that may regularly created LPG or possibly electrical energy (induction stove tops) are getting listed up to the flip dining merely inscribing which the hob (cooker) for the granitic covers. Your appliance vehicle toys might include barbeque get, cookware, fridge, oven, wood stove, hairdryers and as a consequence washer products, blender, toaster oven making packages etc. If you are you will not find the correct associated cooktop available coupled with your housing. Learning how to use your range ideally probably extend that it is vital your lifetime.

Have a look at my web page ... best toaster ovens

Tomas sa...

Kvadrat = rektangel = romb.... Så det så... 😉

Tomas sa...

Kvadrat = rektangel = romb.... Så det så... 😉

Unknown sa...

Är en rektangel alltid en kvadrat?