fredag 4 januari 2008

Var är Skalman?

När det är advent ska man ha en adventskalender, och vi fastnade av nostalgiska skäl för Bamsekalendern. Från början såg den ganska tråkig ut. En vy över insidan av en lada, med lite skräp och ett par sovande skurkar. Men efter hand som luckorna öppnats dök det upp juldekorationer, skojiga små överraskningar, och fler och fler karaktärer ur Bamsevärlden. När alla 25(!) luckorna var öppnade såg det hela ut som en ganska trevlig julfest. Kalendern fick hänga kvar på väggen över nyår, men på nyårsdagen ramlade den ned av sig själv.

Det var då jag började granska den närmare, och insåg att Skalman inte var med. Bamse, Brumelisa, Brum, Teddy, Nalle-Maja, Brumma, Lille Skutt, Mini-Hopp, Farmor, Katten Janson, Husmusen, Pontus Kask och en massa andra karaktärer var där. Till och med Knocke och Smocke. Men inte Skalman.

Det kan naturligtvis vara ett misstag. Men det kan också vara början på något stort och hemskt. Ett steg mot att skriva ut Skalman ur serien. Kanske har han varslats om uppsägning. Kanske har förhandlingarna kört fast. Är det någon som vet? Media försöker tysta ned affären, och antagligen är det mäktiga krafter som ligger bakom. Men någon borde reagera. Seriefigurer borde gå samman och protestera, strejka, skriva insändare. Om Skalman kan behandlas såhär kan vem som helst stå på tur efter honom. Gör något!

2 kommentarer:

Anna sa...

Nu är det här bara min egen teori, men kanske kan vara så att vår käre Skalmans förflutna inom knarkets värld till slut hunnit upp honom. Spaltmeter har det skrivits om hans ökända tripp, men så vitt jag vet har ingen satt dit honom för det. Tills nu?

Undrar hur Bamse förklarar det för ungarna?

Mårthen sa...

Så måste det förstås vara. Skalman gör en Strage, och sitter en månad. Tror att Bamse och Brumelisa har sagt att han är på en lång resa. Han kommer nog aldrig att bli sig lik igen.