fredag 18 januari 2008

Människans outgrundliga fantasi

Det har pratats mycket om lösenord i media den senaste tiden. Efter att Bilddagboken blev hackad aktualiserades problemet med att många använder samma lösenord överallt. Avslöjas det på ett ställe så är alla dina inloggningar avslöjade. DN listar idag de vanligaste lösenorden bland de avslöjade lösenorden på Bilddagboken.

Hela tre av de tjugo vanligaste innehåller ordet "bajs". Förutom i sin enklaste form förekommer ordet också som "bajskorv" och "bajsbajs". Andra fantasifulla lösen som folk valt är "hejsan", "starstar" och "123456". Undrar om de är lika försiktiga med sina bankomatkoder?

Lösenord är knepigt. En någotsånär flitig internetanvändare kommer snabbt upp i ett tjugotal sajter med lösenordsinloggning. Att ha individuella lösenord till alla sajterna blir snabbt ganska krångligt, och många väljer lösningen att köra på ett och samma. Alltid. Själv hade jag länge ett och samma lösenord till allt, men efter att ha jobbat på en sajt med inloggning, och sett hur lätt det är att de kommer på villovägar, bytte jag. Nu har jag fem lösenord med olika säkerhetsnivå, och byter med jämna mellanrum. Och efter att ha granskat listan över de vanliga lösenorden inser jag att inte heller jag alltid varit så fantasifull. Oftast har jag använt mig av vanliga ord. "Krutdurk", "bollplank" och "stavhopp" var mina första lösenord när jag klivit in i internetvärlden. Jag har blivit något bättre sedan dess, men skäms fortfarande lite när jag tänker på några av de lösenord jag använder.

Ett litet tips till alla er som känner er träffade av listan som DN publicerar. Det behövs inte så stora ändringar för att lösenordet ska bli svårare att knäcka. Byt ut några bokstäver mot siffror, och lägg till ett prefix eller suffix. Sluta använda bajskorv som lösenord. Byt ut det mot b4jsk0rv1sm. Eller något liknande. Lika lätt att minnas. Svårare att knäcka.

Hela listan på vanliga lösenord finns här.

4 kommentarer:

l*eva sa...

Min sekreterare var sjuk, så jag tvingades in på jobbdatorn.
När hon uppgav sitt lösenord...blev jag faktiskt smått road.
"svinballe"
Då ska man veta, att den kvinnan var *ordningen personifierad* och hennes språk på arbetet-var oklanderligt! :)

Matilda sa...

Kanske är lösenordsvalen ganska förståliga med tanke på vilken målgrupp som använder sig av denna portal mest... Problemet med att skapa "svårare" lösenord för min del, är att jag glömmer bort dem, hur logiska de än är... Men jag hade nog ändå aldrig kommit på idén att ha "salmiac" som lösenord...

precis sa...

Ganska roligt att lösenordet "cocacola" är med på listan. Den handlar ju om svenskarnas lösenord. Skulle det då inte vara "julmust" istället? ;-)

Förövrigt läste jag om ett bra system för ett lågom säkert lösenord. Vad sägs om Je28gFACobiS. Det är väl lätt att komma ihåg!

Välj en mening som du kan minnas, t.ex. "Jag e 28, gillar Facebook och bor i Stockholm."

Lösenordet till Facebook sk då ex. vara: Je28gFACobiS eller Je28gFBobiS. Till andra sajter byter du bara ut Facebookdelen. Så har du ett "unikt" lösenord varje gång. Smart va?

PS: Ursäkta facebook exemplet ... =)

Sandra sa...

Alltså näe, den där idén med säkra lösenord fungerar inte för mig, så fort det kommer in en siffra så är det kört. Jag har löst det så fiffigt att jag har ett till mailen, ett långt och krångligt, och sen har jag ett till allla andra sidor. Förutom bloggen då, den har ett eget.

Fred & Kärlek