lördag 12 januari 2008

Den totala avväpningen

Häromdagen gick jag och Sanna längs Tjärhovsgatan, när en bil lite oförsiktigt skulle korsa ett övergångsställe precis när en man i 35-årsåldern höll på att gå över. Kvinnan som körde bilen hann precis bromsa, men mannen blev rejält rädd. Ett tag såg det ut som att det skulle stanna där, men mannen bestämde sig för att skrika. "Jävla kärring, du ska stanna vid övergångsställen, man ska inte behöva bli rädd när man går över gatan."

I sak hade han ju rätt, även om jag kan tycka att det finns en hel uppsjö av trevligare sätt att uttrycka det. Men jag blev ändå lite imponerad av att han fann sig så snabbt. Några veckor tidigare höll Sanna och jag på att bli överkörda av en stadsjeep på ett övergångsställe. Den gången var det helt uppenbart att föraren dessutom såg oss, och var helt medveten om vad han gjorde. Då hade lite skrikande varit helt på sin plats, men ingen av oss var i stånd att göra det, och lite tafatt handviftande var allt det blev den gången.

Många gånger är vi dåliga på att säga från när folk beter sig illa. Vi är för chockade för att säga något, och först efteråt kommer vi på en massa dräpande repliker som hade varit på sin plats. Och lika många gånger är de som beter sig illa allt för dåliga på att be om ursäkt. Kör man på någon med kundvagnen kan ett förlåt vara på sin plats, och råkar man sparka till någon på tunnelbanan gör det absolut inget om man ber om ursäkt. Sen finns förstås situationerna där den som tycker sig bli utsatt för något överreagerar, och en avväpnande replik åt andra hållet skulle vara användbar.

Jag tänker på när jag i julhelgen umgicks med min systers treåriga dotter. Hon red på mina axlar, och råkade nysa mig rakt i håret. Innan jag ens hunnit säga något gojsade hon in slemmet i mitt hår med handen, och sa "det gör inget". Antagligen något hon hört sin mamma säga när saker råkar hända. Och det var ju helt rätt. En treåring kan inte förväntas kontrollera riktigt alla kroppsliga funktioner, och det gjorde ju faktiskt inget. Jag önskar att den avväpnande repliken kunde användas lite oftare.

Bilförare kan ibland ha uppmärksamheten på fel plats. De vet att de ska stanna vid övergångsställen, men när de samtidigt ska fundera på vilket håll de ska svänga åt, hålla koll på enkelriktningar, och dessutom funderar över vad de ska äta till middag, kan det ibland brista i uppmärksamheten. En inbromsning blir lite för tvär, men ingen skada är skedd. Det gör ju inget. Jag undrar vad den skrikande 35-åringen hade sagt om hans gormande besvarats med en nedvevad ruta, ett leende, och den avväpnande repliken "det gör inget".

Då hade nog inte ens han haft fattning nog att säga något.

3 kommentarer:

l*eva sa...

Hej!

Jag hittade Din Blogg via Google, när jag sökte på Jan Boklöv.
Jag vill så här, långt efter Ditt inlägg...tacka Dig för det Du skrev om honom.
Jag känner honom inte, men är backhoppningsintresserad.
Så i mitt dagens inlägg, så har jag länkat till inlägget Du skrev.
Dessutom lagt till Dig i min favoritlista!

Mårthen sa...

Tack, gulligt av dig! Och kul att du hittade hit!

Linda sa...

Du berättar att ni höll på att bli överkörda på ett övergångsställe. Sedanskriver du: "föraren såg oss och var helt medveten om vad han gjorde". Det är egentligen helt otroligt att vi vant oss vid detta, som någon slags "vardaglig incident".

För är det egentligen någon principiell skillnad på detta ni var med om och om någon t ex avlossat ett skott mot er? Är det det? Jag har märkt att det sedan ca 20 år är en långsam attitydförändring på gång hos bilister. Allt oftare stöter man på bilister som faktiskt är beredda att köra på fotgängare eller cyklister, avsiktligt. Borde vi inte sluta att uppfatta detta som "vardagliga incidenter" och istället uppfatta det som det mordförsök det egentligen är? Som om vi blir beskjutna. Och ställa till ett djävla liv.

Men det är klart... polisen bryr sig inte. Om du ringer polisen och berättar att någon försökte köra på dig vid ett övergångsställe säger de åt dig att se dig för bättre nästa gång. Om du ringer och säger att någon sköt mot dig kommer hela styrkan med sirener och blåljus. Detta VET bilisterna. Det är därför de vågar köra som de gör. De vet att det är "riskfritt".