söndag 30 mars 2008

En röd hjullastare

DN berättar idag om 18-åringen som i natt tog sig in i en hjullastare, och gav sig ut på en liten röjarresa i Hässelby. Vi är nog många som har lekt med tanken när vi passerat stora fordon med enorma hjul, hårda skopor och galler för fönstren. Funderat över vad som skulle hända om man körde i full fart in i ett hus, eller hur lång tid det skulle ta att riva en liten kiosk. Men steget till att faktiskt göra det är väl vad som skiljer agnarna från vetet. Och då menar jag att det är vi som låter bli som är vetet.

Hur som helst så är det något helt annat som fascinerar mig med DN:s artikel om händelsen. Det är en ganska kort text, och inte särskilt detaljerad. Men en detalj ger de oss. Hjullastaren var röd. Varför får vi veta det? Hur påverkar det vår förståelse av det inträffade? Hade det varit en annan sak om det var en grön hjullastare?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tja, att få veta att ljullastaren var röd påverkar nog min fantasi vad det gäller att föreställa mig hur det såg ut. hade det ite stått så hade jag nog föresällt mig en gul ljullastare, eftersom de oftast är just gula.

SW sa...

Kanske för att de som bor i Hässelby ska kunna veta vilken hjullastare det var? Typ, "aha, den där röda maskinen som har stått på torget i tre veckor".

Leszek Bonikowski sa...

På mitt jobb finns det faktiskt en grön hjullastare, jag kunde faktiskt ha trott att det var den han körde, om DN inte skrivit att det var en röd. Fast det är i och för sig rätt långt från Östermalmstorg till Hässelby, i synnerhet med en hjullastare. informationen om färg var måhända irrelevant trots allt.

Notera att 18-åringen har blivit ett år äldre i bildtexten till höger om artikeln.

Mårthen sa...

De åldras så fort, de där ungdomarna.